Crockpot – Underbar kokosmjölksgryta med grön curry och lime

Standard
Crockpot – Underbar kokosmjölksgryta med grön curry och lime

En god kokosmjölksgryta kan rädda vilket humör som helst och denna gjorde min kväll. 

Gurkmeja står det mycket om just nu för dess fantastiska egenskaper. Så jag gav mig på att bli vän med gurkmeja för helt ärligt- jag har inte fattat grejen… förren nu! Har alltid fått för mig att den är smaklös och mest ger färg men den ger en liksom mild currysmak som jag älskar och har i den i ris, på kyckling, i grytor mm. Så strunta inte i gurkmejan… den är både god och nyttig.

Att ha i den sista burken kokosmjölk på slutet gör den härligt krämig samtidigt som kycklingen får smak av den första burken kokosmjölk. 

Angående alla olika tider i recepten så beror de på lite olika saker. Min rekommendation är att utgå från den lägsta tillagningstiden tills du lär känna din potta. Alla pottor är lite olika varma och beter sig lite olika (precis som ugnar osv) 

Men en sak man ska tänka på är ju smalare kött (kycklingfile, fläskytterfile) – ju lägre tillagningstid för att det inte ska bli torrt. Saker som kan stå längre är fetare kött (kycklingben, kycklingklubbor, fläskkarre), stora köttbitar, om du lägger i fryst kött eller rätter som mår bra av stå länge som köttfärssås, chili con carne eller soppor (prova denna med sötpotatis och kokosmjölk – den knäcker!)

Underbar kokosmjölksgryta med grön curry och lime 

Ingredienser

1 kg kycklinginnerfileer

2 pressade vitlöksklyftor

Ca 3 cm ingefära, riven

1- 2 msk grön currypasta

1 msk gurkmeja

1 tsk salt

2 msk socker

2 burkar kokosmjölk

1 hönsbuljongtärning

Saften av en pressad lime

Grönsaker som du tycker om (i just denna så var det så extremt tomt i kylen men jag gillar att ha i vitkål, lök, paprika, zucchini och morot)

Gör så här:

Stek kycklinginnerfileerna med salt och lite gurkmeja så de får lite färg och lägg ner I crockpoten. Fräs grönsakerna snabbt i lite olja och salt.

Vid tidsbrist går det såklart bra att hoppa över detta steg och bara lägga ner kycklingen och grönsakera men då tar den lite längre tid på sig att bli klar.

Lägg i ingefära, grön curry, pressad lime, gurkmeja, hönsbuljongtärning, salt, socker och pressa i vitlök. Häll i en burk kokosmjölk och vänta med den andra till slutet.

Sätt på låg i 2- 3 h eller hög i ca 1- 1,5 h. Häll i den sista kokosmjölken och låt bli varm.

Servera med ris och limeklyftor

    Annonser

    One response »

    1. Pingback: Har du fått en crockpot i julklapp?  | Lindas mathörna

    Kommentera

    Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

    WordPress.com Logo

    Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

    Twitter-bild

    Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

    Facebook-foto

    Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

    Google+ photo

    Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

    Ansluter till %s