Crockpot – Falafel

Standard
Crockpot – Falafel

Vem älskar inte mat från Mellanöstern? Eftersom jag bor i Södertälje så är det aldrig långt ifrån en mumsig hummus eller en hemmagjord baba ganoush. Har du dessutom haft lyxen att gå på ett syrianskt eller assyriskt bröllop så vet du att det är mat överallt och man kan inte sluta äta!

Jag snubblade in på en amazing blogg där en kvinna som heter Zeina lagar allt från mat från Libanon, Irak, Iran, Turkiet, Sverige och typ alla andra länder som finns. Den är väldigt tydlig och eftersom jag inte är uppväxt med vinbladsdolmar och fattoush så behöver jag lite pedagogiska instruktioner för att laga dessa rätter.

Jag är nu helt insnöad på denna typ av mat och kommer prova mig fram hur vissa rätter kan göras om och lagas i en crockpot.

Först ut är falafel i crockpot. Det blev sååå bra och kändes väldigt autentisk.  Detta är inte snabbmat, det tar lite tid att göra förberedelserna men det är värt det. Så yalla habibi- laga dem- jag har nu ätit falafel i 5 dagar….

image

De blir krispiga! Helt galet!

Falafel
700 g kikärtor som legat i blöt över natten
1 gul lök
1 msk torkad persilja
3 vitlöksklyftor
1, 5 msk bikarbonat
1- 2 tsk salt
1 tsk mald kummin (inte spiskummin )
1 tsk finmald torkad koriander 
1- 2 tsk Sju kryddor (2 blir väldigt kryddig, 1 lite lagom så det beror på din smak)
2 msk olivolja

Sju kryddor enligt Zeina
8 tsk svartpeppar
2 tsk vitpeppar
4 tsk mald Kryddnejlika
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 tsk muskotnöt
1 tsk kardemumma

Grönsaker
2 rödbetor
3 morötter
2 palsternackor
Blomkål efter smak
1 sötpotatis

Tahinisås
1 dl tahini (sesampasta)
3 dl vanlig mild yoghurt
1 pressad citron
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
0,5 dl finhackad persilja
(Från Zeinas Kitchen oxå)

Pitabröd
Tomat
Sallad
Rödlök
Gurka

Röd kebabsås

Okej, ta ett djupt andetag, det kanske tar lite tid med förberedelserna men på slutet går det fort.

Det första saken du ska göra är att lägga kikätrorna i blöt dagen innan. Det går såklart att göra på färdigkokta men enligt proffsen så är de uppblötta torkade kikätrorna bäst när man gör falafel.

Steg 2 är Sju kryddor. Jag såg att de fanns en färdig kryddblandning av denna på Willys så det går att göra snabbt men nu gjorde jag den själv. Så mal, häll och blanda med hjärtans lust

Mixa kikätrorna i en matberedare eller en stavmixerburk (då fick jag köra fler gånger). Mixa ordentligt, det ska inte vara småbitar utan mer en massa.

image

Häll i resten av ingredienserna utom olivoljan och blanda ordentligt.

Häll i och smörj in pottan ordentligt med olivolja. Häll mer olivolja i en skål och ha en pensel redo. Gör bollar av smeten och lägg ner i pottan. Pensla olivolja på varje falafel. Jag gjorde två lager och det gick bra.

image

Kör på hög i en timme, kolla till dem och flytta runt falaflarna om det behövs. (Mina blev krispiga längs kanterna först så jag flyttande runt lite)

Kör en timme till på hög (eller låg och du har en varm potta) det gäller att ha lite koll. Kör tills de ser lite crunchiga ut runt om (ja, de blir krispiga) och låt sedan stå ca 30 min

När falaflarna börjar bli klara så skär grönsakerna i stavar och lägg i en ugnsform. Krydda med salt och sju kryddor och in i ugnen på 200 grader i 30- 40 minuter.

Blanda sedan ihop tahinisåsen och skär de kalla grönsakerna.

Sätt dig sedan ner och mumsa!

image

image

Annonser

One response »

  1. Pingback: Kaftakebab med grillade grönsaker | Lindas mathörna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s